SEVOA Naturals – Полезно и/или Приятно

За българската роза Дамасцена от историята (архиви от 60-те години)

Наскоро попаднахме на една „отминала“ но изпълнена с много интересно съдържание книжка, пълна със занимателни факти и перспективи за една от гордостите на България – нашата роза дамасцена (казанлъшката роза). Цитираме няколко интересни щрихи от нея.

Успехите в производството на рози в България датират още от XVIII и XIXв., когато страната ни задоволява 80% от световното потребление. Друга статистиката от онова време показва, че в България през 60-те години на XXв. се е произвеждало 1300кг. розово масло годишно, което е 1/3 от световното потребление. Цената му през 2017 е средно около 20 000лв. за килограм, а през 1943г. – 66 000лв.

Как ни влияят ароматите?

Ароматът на парфюмите се възприема посредством обонянието като дразнител на нервната сисмета и оказва физиологично и психофизиологично въздействие, аналогично на другите дразнители на нервната сисмета – звука и цвета. Поради това парфюмите действат върху мускулната система, а оттам и върху работоспособността на човека. Те действат пряко и върху обмяната на организма, скоростта на дишането и пулса на сърцето, върху температурата на кожата, кръвното налягане, слуха, зрението и др. Установено е, че зрителните възприятия се изменят под въздействието на слуховите а едните и другите под въздействието на обонятелните. По този начът ароматът на парфюмите влияе определено върху психиката, настроението и постъпките на човека.

Защо точно аромата на българската роза е най-ценен в света?

В общия случай, за направата на отделни парфюми се използват сложни композиции от голям брой  различни етерични масла, техните изолати, а също така полу-синтетични(изкуствени) или напълно изкуствени аромати.

Докато всяка от посочените суровини в парфюмерията има значение само за дадена компзиция, розовото масло поради специфичните си особености притежава много по-широко значение, което влиза във всички първокласни композиции. В него природата е събрала и комбинирала по най-съвършен начин голям брой съставки, придаващи му изключително ценни парфюмерийни качества. То притежава не само най-финия и благороден аромат, но и силно изразени фиксиращи и екзалтращи свойства.

Ароматът на розовото масло и особено този на българското розово масло според парфюмерите е израз на понянието роза. Той е топъл, цветен, ясно изразен, особено плътен, съпътстван от слабо парливи и медни ноти и е типичен за казанлъшката роза. Поради това в състава на парфюмерийните композиции то способства за облагородяване на аромата, за максимална изява на останалите съставки и за засилване на фиксиращите свойства на парфюмите. Освен това то допринася за оформянето както на връхните ноти, така и на базите на добрият парфюм.

Розовата вода в древността?

През VIII и IX в. розовата вода, добита чрез дестилация, била важен търговски артикул, намиращ пазари от Китай до Южна Индия и от Персия до Византия. Най-много розова вода тогава се произвеждала Персия.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.