SEVOA Naturals – Полезно и/или Приятно

Какво представляват свободните радикали и какви са последствията от тях?

Свободни радикали.

Свободни радикали.

Какво представляват свободните радикали?

Много е изписано по темата за свободните радикали. Те накратко представляват атоми със свободни електрони. Електроните пък обичат да са по двойки, за това когато не са, те претърсват тялото ни за да намерят други електрони, с които да се свържат и така на свой ред отнемат електрони от други стабилни молекули, които пък отнемат от съседните и така може да се стигне до безконтролно „поведение“ със сериозни последици. По този начин те проникват през клетъчната стена, влияят на ДНК-то и на белтъчната структура на тялото. Процесът да предизвика сериозни промени в организма с редица увреждания.

 

Какво причиняват?

Именно поради това, радикалите са спрягани за причинители на рак, атеросклероза, Алцхаймер, Паркинсон, диабет и много други тежки заболявания. Стареенето на кожата и на органите на човешкото тяло също се дължи на натрупването на унищожителния ефект на свободните радикали.

Причинители

Въпреки, че свободните радикали се произвеждат естествено от тялото ни, има редица фактори, които могат да ускорят този процес, а именно:

  • приемане и излагане на токсични химикали, като пестициди и замърсен въздух (ето защо е толкова важно с какво се храним, с какво се глезим и къде и как живеем)
  • тютюнопушене, алкохол и пържени и силно-обработени (processed) храни

Може ли нещо да ги спре?

Отговорът е „Да„! Това е причината в днешно време твърде често да чуваме за магията на антиоксидантите. Те са съединения, които намаляват или напълно спират действието на свободните радикали. Уникалното при тях е, че могат да отдават електрони без самите те да се превръщат в антиоксиданти. Няма един единствен антиоксидант с универсално действие. Всеки от тях е силен в различни части от тялото и срещу различни радикали.

Шипки и шипково масло.

Антиоксиданти в Шипките (vit. A, B ликопен, бета-каротен и др.)

Кои са антиоксидантите?

Антиоксидантите са хиляди. Едни от най-популярните са каротеноидите (в това число бета-каротен, лутеин, ликопен и др.), фенолите, витамините C и E, фитоестрогените, кетони, астаксантин и д.р. В някоя от следващите ни статии ще направим разбор на част от антиоксидантите, които се съдържат в нашите масла и скрабове.

SEVOA Naturals

През 2018 интегрирахме метод за изследване на оксидантна активност в нашата лаборатория, което означава че в бъдеще ще знаем точно колко силни антиоксиданти са нашите продукти. Тази информация разбира се ще достигне свободно и до Вас.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.